2009. január 31., szombat

Indoktrináció

A minap azon méláztam, vajon a haladó értelmiség milyen alapon tartja magát toleránsnak meg világnézetileg semlegesnek, ha egyszer szekuláris pásztorbottal üti a diákok fejét, hogy diplomamunkájukhoz meg esszéikhez kiket nézzenek meg (és implicit vagy explicit módon: kiket nem).

A mára már kiöregedett College-polókban járó balos értelmiség még mindig csillogó szemekkel ajánlja az elmúlt időszak legnagyobb hagyományrombolóit, mostanában a dekonstruktivista lópikula (Foucault, Derrida) van toppon, húsz-harminc évvel ezelőtt pedig a „frankfurter állgemájne” (Adorno, Horkheimer) voltak a királyok. A kamaszos forradalmi lázálom a szakértelembe átöltözve megint csak nem a valóság megértésére sarkall, hanem annak lebontására, meg újrafelépítésére.

“Nothing's changed”


(A jelenet az An American Carol c. filmből való)

8 megjegyzés:

  1. A helyzet rosszabb.
    Derrida és Foucault úgy 30-40 éves szövegek (a zöm), a frankfurtiak meg úgy 60-40 éve íródtak. A gáz az, hogy a mai értelmiség ifjúkora divatját követi, és azóta majdnem semmit nem tanult. (Pl. Habermas tanult még 70 évesen is, egy csomót változott az elmúlt 10-15 évben.)

    VálaszTörlés
  2. Aki a Pápával (najó, akkor még nem volt az) kokettál, az automatikusan parkolópályára kerül, ezen nincs mit csodálkozni.

    VálaszTörlés
  3. ezek szerint a haladók nem haladnak eléggé a haladó szerzőkkel:)))

    VálaszTörlés
  4. és a mellőzöttség alatt csak elfoglalja magát, és tanul - aha.
    Nem úgy van, hogy demokratikus korokban az eszmék alakulása lelassul? De mit is mondjon az egyszeri teakedvelő, aki még be is vallja, hogy nincsenek önálló gondolatai, és 2500 éves szerzőkre hivatkozik?

    VálaszTörlés
  5. PHJ, he-he.

    Valószínűleg Gabrilo-nak igaza van, a haladók le vannak maradva. :> Csak konzervatívok kínozzák magukat azzal, hogy a Derrida-féle lufit hámozzák.

    VálaszTörlés
  6. Loxon,


    Én főképp azért nem értem a megmaradt lelkesedést, mert a "hivatalos" irományok és tanítmányok szerint is leáldozott már a posztmodernnek, és ez sem ma történt:

    http://www.amazon.com/Historiography-Twentieth-Century-Scientific-Objectivity/dp/0819567663

    Akkor a nosztalgiahullámot kívánják kiélni?:((

    VálaszTörlés
  7. hmmm. megnéztem, de ettől a két kliptől eltekintve annyira nem vicces ez film. :(

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)