2009. január 30., péntek

Marx és a vámpírkirály


„A tőke elhalt munka, amely vámpír módjára csak azáltal elevenedik meg, hogy eleven munkát szív magába, és annál inkább él, mennél többet szívott be.” (A Tőke III.)

Van nekem egy öreg barátom, aki szeret temetőben sétálni. Aki még hasonlón érez, annak ajánlott a londoni Highgate Temető, ez a viktoriánus, kissé romantikus hely. De csak nappal. Éjjel azonban csak a rémtörténeteket kedvelők és a szellemirtók látogassák. A Highgate ugyanis a leginkább vámpírfertőzött temető Angliában.

Az 1839-ben megnyitott temető sajnos csak pénzért látogatható, de állítólag ez a hely inspirálta Stokert a Dracula megírására.

A 70-es években egy jeles brit okkultistát kaptak itt el, aki egy sírt igyekezett felnyitni. Saját állítása szerint a highgate-i vámpírral akart végezni. Állítólag ott „él” a Havasalföldről elszármazott Halottak Király Vámpírja. A dolog nem vicces: egy csapat vámpírvadász lepte el a temetőt, de eredménytelenül. Tehát még ott van a vámpír!

És itt van eltemetve egy jó nagy kő alá Karl Marx. A követ a Brit Kommunista Párt állította a sírja fölé. Sejtenek valamit?

És egy kis csiszolóanyag:



1 megjegyzés:

Imago animi sermo est (Seneca)