2010. január 20., szerda

EKF 1939-ből

Miközben jóformán eldönthetetlen az izgalmas kérdés, hogy vajon Aliza Bin-Noun-nak vagy a Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak van igaza a pécsi EKF-rendezvényekkel kapcsolatos Judenfrage firtatásában (remélem, majd megvitatják egymás közt, nehogy homlokegyenest eltérő bizonyítványt állítsanak ki hazánkról külföldön), azt el tudom dönteni, hogy szocialista féltékenység ide vagy oda, Pécs valóban rondább, mint valaha (igen, a zsinagóga előtti tér is — de nem a mindennapos SA-masírozás, hanem azon tajvaniexport kivitelű, amatőr, kortársnyugatmajmolatív, pszeudominimalista-neokorakádárista építészeti irányzat miatt, amely a Tubes alatt a mindenkori polgármester támogatását élvezi). A különféle csilliárdos projektek körülbelül olyan arculatot kölcsönöztek a mediterrán hangulatok városának, amilyet látomásunkban megjósoltunk.

Ám ne siránkozzunk a jelenen. Tekintsünk bizakodva a múltba!

Az alábbi kisfilmet Hamerli Antal kereskedő készítette a sötét, fasiszta, multikulturalizmus- és piacellenes Horthy-rendszerben a mucsai, turbómagyar Pécsről. Mármost jól látható a felvételeken, hogy akkoriban az utcák, az „emberek”, és úgy általában a természet is náci volt (például nagyon sok zöld szín fenyegette a járókelőket). Természetesen terrorisztikus diktatúra, imperialista elnyomás, burzsoá kizsákmányolás volt azidőtájt Magyarországon, és a prolik úgy szenvedtek, mint Derkovits képein vagy mint a volgai hajóvontatók Ilja Repin híres vásznán. Hozzájött ehhez, hogy lázadásképp még egy fia szemetet sem tudtak titokban eldobni, sőt a graffitizés és a füvezés is az igazgató klerikálfasiszta fortélyosfélelem prohibíciós indexén volt.

Ajánlom a mostani EKF vezetőinek és rajongóinak (Alizának, FAZ-nak, a narancszabálóknak és a dülledt szemű kotlós szárnyai alá sodródott megtévedtek tömegének is), tanulmányozzák egy kevéssé, vajon mindaz, amit a filmen látunk, most milyen állapotban van. A film ugyanis nagyjából mindazt bemutatja, amiből Pécs ma is áll. A két állapot között elrejtettünk néhány apró, alig észrevehető különbséget. Kérjük olvasóinkat, találják meg ezeket. A megfejtők között egy éves drakulaház-beli elszállásolást sorsolunk ki.





8 megjegyzés:

  1. "dülledt szemű kotlós"
    A mandiner szerkesztőjét ócsárolja? Ejnye, nem szép dolog. (;

    Tetszik amúgy amit a film mutat.

    A Drakula gróf pincéjét visszatemetik, mert nincs pénz restaurálni?

    VálaszTörlés
  2. ezt akarja orbán viktor elvenni az emberektől!

    VálaszTörlés
  3. Arra már gondoltak a filmet nézegetve, hogy akkor még sehol sem volt EU, meg EU-s pénzek (amiket zsebre lehetett rakni)?

    VálaszTörlés
  4. Loxon, ne bőszítsen!
    azon gondolkodtam, hogy akkoriban minden privát pénzbe került, a strandtól kezdve mindennel bezárólag. És hát a kispolgári illem meg a nem-ingyenesség, meg az ezüstpengő valahogy rendet tartott. Képzelje el, ezüstpénzzel fizetni a McDonalds-ban valami szintetikus élelemért. Képtelenség.

    VálaszTörlés
  5. nomeg: az is érdekes, hogy 39-ben NEM VOLT SEMMI. Valaki csak úgy csinált egy filmet a privát kamerájával. És ilyen normális várost tud dokumentálni, CSAK ÚGY, mellékesen. És a város se készült a filmre, CSAK ÚGY létezgetett, épülgetett. Na ezt magyarázza meg valaki.

    VálaszTörlés
  6. Megmagyarázom, Tevvton. Hamerli Antal kereskedő a kamerát a vörösöktől lopta, akik titokban kifejlesztették. Ezek után Pécs Szab. Kir. Város lakóit a csendőrséggel együttműködésben megrendszabályoztatta, hasonlóképpen a virágokat, az épületeket és a időjárást. A rendetlenkedő növényekre bírságot szabtak ki. Az egyik fa még ma is fizetné, ha nem vágták volna ki. A prolikat természetesen úgy kergették be a pincékbe arra az időre, amíg filmezett. Na meg a még meg sem nyitott uránbányába küldték őket dolgozni.

    Nem tudja elképzelni, mekkora volt akkoriban az ilyen imperialista burzsoák hatalma, mert Maga nem élt akkor. A látszólagos spontaneitás izzadság- és vércseppek millióit leplezi el.

    Ez egy horthyfasiszta propagandafilm, amit merényletképpen időkapszulába zártak az elhülyült győztesek megtévesztésére. Ért már?

    VálaszTörlés
  7. Egyébként nem is értem, ezt miért nem aknázták ki az EKF-szervezők. Biztos sok bevételt hozott volna egy kis borzongás a mediterrán hangulatok városában:

    Vita Drakula pécsi lakhelyéről

    VálaszTörlés
  8. Ugye hogy ugye. Nem fussa reá, visszatemetik.

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)