2010. január 23., szombat

Retro lapszemle: 1939-

A legérdekesebb dolog a tegnapi újság, mondja Örkény valahol (vagy legalábbis valami hasonlót mond). Miközben egyesek hosszú és elgondolkodtató posztokat írnak bonyolult dolgokról, mi csak fogjuk meg ismét a boldogabbik és bulvárosabb végét a dolognak! Kevés szöveg, sok kép, minimális megmondás. Lapszemle a harmincas évek végéről és a negyvenesek elejéről.

Világpolitika két színes élelmiszer-, cigaretta-, rövidital-, autó- vagy iparcikk-reklám között, egyelőre biztos távolságban az eseményektől. Forrás: az amerikai LIFE magazin, a Google Books (és az Opera cache-directoryja) által.


1) Őrnagy őrnagynak. 1938. Magyar és német zászlók alatt.


2) Ki kicsoda a háborús világban? 1939. szeptember 25. Első oldal: lengyelek, VI. György, Hitler, Göring, felejthető franciák.


Második oldal: Mussolini, Sztalin, Vorosilov, Molotov és Horthy. A dán szocdem államfő.

Horthy régens, és egy nemlétező flotta parancsnoka, de! az első VH-ban kijátszotta a blokádot és hazavitte a hajóit. Egyébként hat nyelven beszél, arisztokrata és szép felesége van.

3) 1939. szeptember 11: nagy cikk Göringről (van Goebbelsről is). Az utolsó fotó: egy strand, ahol ki van táblázva, hogy tilos Göringet fotózni, a képaláírásban a magyarázat.

4) 1940. nov. 11. Szovjet propagandafilm Finnország lerohanásáról, kockáról kockára. A vörös hordát nem lehet lebecsülni.


5) 1941 februárjában már tilos volt nyilvánosan viccelődni Göring egyenruháin, a népautó-projekten, Olaszországon (LIFE 1941. feb. 3).

Tudósítás a III. Birodalomból: a színházak Shakespearét, G.B. Shaw-t, Schillert, Moliere-t játszanak, swing és jazz betiltva, a tengelyhatalmak közti focimeccsek tömegeket vonzanak, van golf és lóverseny. Vezér Hitler és a ló.


6) És zárásképp egy horthys Hitler-vicc Brazíliából. Egészen mókás (antifasiszta vagyok-e?).



P.s. Enélkül a kép nélkül én se érteném, miért gondolták egyesek viccesnek Göring egyenruháját (kép a fenti cikkből). Igen, bőrmellény bőrövvel és dísztőrrel és nyakkendővel, otthonosan. Lásd M. Tournier, A Rémkirály című regényét.


Őrnagy Update!
1938. szeptember: Horthy és a Prinz Eugen, tudósítás az avatásról.


1942. január 12: tudósítás egy brit légicsapásról (a hajó megúszta).

[megjegyzés: a képekre kattintva egészen nagy képeket találhatunk]

5 megjegyzés:

  1. Jó a kép. De miért nem a kriegsmarinés képeket rakta be az újság? Az sokkal rémisztőbb?

    VálaszTörlés
  2. Őrnagy, _rengeteg_ kép van, az ágyús a magyar zászlók miatt került be. Egy napja csak ebben turkálok. Tudok túrni hadihajó- és bombázó-reklámot, bajonettes reklámot, lángszórós tudósítást, angol és amerikai haditechnikát, háborús tudósítást Berlinből és Észak-Afrikából, Szicíliából ... csak sajnos a magyar vonatkozás igen kevés. De mindenkinek ajánlom. A cigarettareklámok nagyon jók.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes... világháború ide vagy oda, de az ananász-szeletkék nagy találmány! :)

    VálaszTörlés
  4. Nem úgy értem, arra gondoltam,mikor a Kormányzó neje felavatja a pezsgővel a Prinz Eugent

    VálaszTörlés

Imago animi sermo est (Seneca)